Lelaki-dan-seks

Nafsu Lelaki & Nafsu Wanita, Apa Perlu Anda Belajar?

By

Dalam artikel ini, kita akan cuba pelajari dan memahami erti kata nafsu dari bahagian seksual dan batin.

Perlu kita mempelajarinya sebagai seorang lelaki dalam menghadapi pelbagai cubaan dan dugaan pada zaman sekarang ini bagi memelihara iman dan tahu mengaplikasikan nafsu lelaki atau kejantanan tersebut pada tempatnya dan caranya yang betul.

Kecenderungan Nafsu Lelaki Lebih Mengenai Seks

nafsu lelaki

Kebanyakan dan majority lelaki di bawah umur 60 tahun cenderung terdedah memikirkan mengenai seks, dan nafsu terangsang sekitar 1 atau 2 kali sehari daripada pelbagai laporan yang dinilai , dan manakala bagi wanita pula ialah satu perempat sahaja.

Kenyataanya lelaki dan wanita berumur sudah kurang untuk memikirkan tentang nafsu seksual tetapi bagi lelaki ia berangan tentang nafsu lelaki dua kali ganda daripada wanita. Inilah hakikatnya.

Roy Baumeister iaitu salah seorang Ahli Psikologi Sosial di Florida State University, dalam kaji selidiknya yang komprihensif  berkata bahawa di antara pemacu seks lelaki dan wanita mendapati bahawa lelaki membakitkan nafsu seksualnya lebih spontan dan mempunyai fantasi yang lebih kerap serta berdaya kreatif.


Jelas di sini menunjukkan nafsu lelaki adalah ‘pemula’ bagi kebanyakkan aktiviti seksual yang berlaku secara langsung.

Disebabkan nafsu lelaki mempunyai daya kreatif, pelbagai fantasi dan imaginasi boleh dihasilkan apabila melihat wanita terdedah tubuh badannya atau dalam keadaan berpasangan antara lelaki dan wanita berduaan baik dalam keadaan halal atau haram mengikut islam.

Jelas di sini, lelaki perlulah memelihara nafsu lelaki nya dengan betul agar dapat mengelakkan berlakunya ‘pemula’ yang tidak dingini berlaku pada keadaan yang tidak sepatutnya. Berlainan pula bagi lelaki yang telah berkahwin dan telah bergelar suami, sifat nafsu lelaki ini haruslah difokuskan dan ditumpukan pada nafkah batin isteri.

Sebab itu, seorang remaja, belia lelaki harus memelihara padangan dan gejola nafsu lelaki nya dengan betul bagi kebahagiaan rumah tangga selepas perkahwinan.


Lelaki Cenderung Lebih Kerap Mencari Seks

Lelaki Cenderung Lebih Kerap Mencari Seks

Selain itu juga, Baumesiter menyatakan dan menyimpulkan lelaki berkehendakan seks lebih kerap berbanding wanita pada permulaan hubungan, pada titik tengah dan selepas bertahun-tahun.

Di barat, golongan gay tiada bezanya dengan lelaki biasa dari segi nafsu di mana ferkuensi seks golongan ini lebih tinggi dari lesbian iaitu hakikatnya nafsu azali wanita itu sendiri rendah berbanding lelaki. (Jauhi heteroseksual)

Selanjutnya, lelaki juga lebih cenderung untuk mencari dan mendapatkan hubungna seks sama ada secara disukai atau secara haram dan di antaranya yang mana kira-kira dua pertiga lelaki melakukan onai atau melancap walaupun sebahagian daripadanya mengaku menyesal serta rasa serba salah dalam melakukannya.

Bagi wanita, hanya 40% daripada mereka yang melakukan kekerapan onani atau melancap adalah lebih kecil berbanding lelaki. Sebab itu, dari zaman dahulu lagi nafsu lelaki sering dilepaskan kepada wanita upahan nafsu (pelacur) untuk kecenderungan ini.

Fenomena pelacuran telah mempengaruhi segolongan lelaki melakukan hubungan seks dengan jalan yang haram ini dan merisiko kan diri mereka dengan pelbagai penyakit berbahaya seperti AIDS, HIV & Sifilis.

Wanita Cenderung Mengikut Faktor Sosial & Persekitaran

Wanita Cenderung Mengikut Faktor Sosial & Persekitaran

Baumeister juga mendapati hasil dari kajiannya, menunjukkan sikap seksual wanita adalah pelbagai, di mana amalan dan keinginan nafsu wanita adalah dipengaruhi oleh persekitaran berbanding kaum lelaki. Sikap wanita terhadap dan kesediaanya adalah pelbagai dalam amalan seks yang mana lebih mudah daripada lelaki kepada perubahan dari masa ke masa.

Sikap permisif mengenai seks dalam diri wanita berkemungkinan berkurangan jika sekiranya sering menghadiri majlis ilmu dan ceramah agama manakala lelaki tidak menunjukkan perubahan dengan kehadiran di antara bahagian agama dan sikap dalam seks. Jelasnya wanita lebih dipengaruhi oleh sikap dalam kumpulan rakan sebaya mereka dalam keputusan mereka mengenai seks.

Wanita adalah lebih cenderung berbanding lelaki untuk menunjukkan percanggahan di antara nilai-nilai mereka menyatakan tentang aktiviti seks seperti seks sebelum kahwin dan tingkah laku sebenar mereka.

Mengapa seks wanita wujud seolah-olah lemah dan lebih terdedah hanya kepada pengaruh? Ada teori yang berkaitan dengan kuasa yang lebih besar dalam masyarakat, atau yang berbeza jangkaan seksual lelaki berbanding wanita. Laumann lebih suka penjelasan yang lebih berkait rapat dengan Dunia Sosio-biologi.


Lelaki mempunyai banyak insentif untuk melakukan hubungan seks untuk selaras bersama-sama bahan genetik mereka dan sebaliknya, wanita mungkin berfikiran untuk memilih pasangan mereka dengan berhati-hati, kerana mereka adalah orang-orang yang boleh hamil dan yang akan menjaga anak.

Mereka mungkin akan lebih biasa dengan sistem hubungan berkualiti kerana mereka mahu rakan kongsi yang akan tinggal untuk menjaga anak-anak kelahiran hasil dari hubungan mereka. Mereka juga lebih cenderung untuk memilih seorang lelaki dengan sumber-sumber zahir kerana kemampuan yang lebih besar untuk menyara anak-anak.

Perdebatan Bailey disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa homo-seksualiti adalah sebuah Institusi yang lebih “bendalir” di kalangan wanita berbanding lelaki. Dalam kajian lain yang lebih lanjut Baumeister mendapati banyak lagi lesbian dilaporkan melakukan seks terkini dengan lelaki, jika dibandingkan dengan laporan lelaki gay melakukan seks dengan wanita.

Wanita juga lebih berkemungkinan daripada lelaki untuk memanggil mereka biseksual dan laporan orientasi seksual mereka sebagai perkara pilihan. 

Wanita Mengambil Jalan Berbeza untuk Kepuasan Seksual

Wanita Mengambil Jalan Berbeza untuk Kepuasan Seksual

Lelaki dan wanita adalah di dalam laluan yang sedikit berbeza untuk tiba pada keinginan seks.

Keinginan Wanita “lebih konteks, lebih subjektif, lebih berlapisan pada emosi,” dan lelaki sebaliknya, tidak perlu mempunyai imaginasi yang hampir sama banyak, kerana seks lebih mudah dan lebih jelas dan mudah bagi mereka.

Ini tidak bermakna bahawa lelaki tidak mencari keintiman, kasih sayang, dan berkaitan di dalam suatu hubungan, sama seperti wanita. Mereka hanya melihat peranan daripada jantina yang berbeza. Dimana wanita mahu berbual mesra terlebih dahulu, iaitu langkah pertama dan seterusnya, kemudian melakukan hubungan seks.

Wanita Mengalami Kepuasan Seks Berbeza Daripada Lelaki

Wanita Mengalami Kepuasan Seks Berbeza Daripada Lelaki

Walaupun penyelidik mendapati ia rumit untuk cuba mengukur isu-isu seperti kualiti yang berbeza kepuasan seks antara lelaki dan perempuan, mereka mempunyai data mengenai berapa lama yang diperlukan lelaki dan wanita untuk sampai ke tahap tersebut, iaitu titik intim.

Lelaki secara purata, mengambil masa empat minit dari titik kemasukan sehingga ejakulasi, menurut Laumann. Wanita biasanya mengambil masa kira-kira 10 hingga 11 minit untuk mencapai orgasm – klimaks jika mereka berbuat demikian.

Itulah satu lagi perbezaan antara jantina dan berapa kerap mereka telah orgasm – klimaks ketika melakukan hubungan seks.

Antara golongan lelaki yang merupakan mempunyai pasangan, 75% melaporkan bahawa mereka sentiasa mempunyai orgasma, berbanding dengan 26% daripada kaum wanita.

Dan bukan sahaja ada perbezaan dalam realiti, ia adalah salah satu dalam persepsi juga. Walaupun golongan dikalangan rakan wanita lelaki katanya kadar mereka mendapat orgasme adalah tepat, pasangan lelaki wanita melaporkan bahawa mereka percaya rakan-rakan wanita mereka telah merasa kepuasan seks 45% daripada masa yang di lakukan.


Mengapa Lelaki Kuat Beragama Lazimnya Kahwin Lebih Dari Satu Bahkan Hingga Ke Empat?

Mengapa Lelaki Kuat Beragama Lazimnya Kahwin Lebih Dari Satu Bahkan Hingga Ke Empat

Di dalam masyarakat Islam di dapati ramai kaum lelaki yang kuat beragama atau yang berpendirian agama yang kukuh seperti para Ustaz dan Ulama, di lihat beristeri lebih daripada seorang.

Ini bukan menunjukkan bahawa nafsu seks mereka itu lebih kuat daripada lelaki-lelaki yang biasa, tetapi perbuatan mereka yang berkahwin lebih daripada seorang itu lebih cenderung untuk mengelakkan perbuatan dosa seperti zina.

Dimana sebagai orang-orang yang berpengetahuan di dalam agama, mereka akan mengelakkan diri daripada melakukan seks rambang yang di larang keras oleh Islam dan untuk itu mereka memilih cara yang di halalkan oleh Islam iaitu berkahwin lebih daripada satu hingga kepada empat (4) isteri.

Mereka ini berbeza dengan lelaki-lelaki biasa yang kurang mementingkan Hukum Hakam, dimana mereka boleh mendapatkan seks rambang dengan orang-orang yang segolongan dengan mereka yang lemah mengenai Perundangan Islam.


Tetapi kedua-dua golongan lelaki seperti ini adalah memiliki keinginan nafsu seks yang sama secara semula jadi dan yang berbeza adalah bagaimana mereka memenuhi keinginan seks mereka tersebut.

Oleh sebab itu, Jika wujud kaum lelaki yang menggunakan alasan untuk berkahwin lebih daripada seorang Isteri hanya kerana sunah nabi, alasan seperti itu adalah sama sekali tidak benar.

Kenyataan seperti itu lebih kepada cara untuk menutup keinginan hawa nafsu yang mereka miliki sebagai seorang lelaki sejati sahaja dan untuk menjaga maruah mereka sebagai orang yang beragama di mata masyarakat umum dan jelas mereka hanya menggunakan hak lelaki di dalam islam untuk berkahwin lebih daripada satu.

Kerana di dalam pembentukkan makhluk Lelaki, Allah SWT sememang nya telah meletakkan nafsu lelaki kepada mereka dengan tujuan untuk pembiakkan umat manusia di atas muka bumi ini dan di berikan perundangan yang harus di patuhi.

Begitu juga halnya kes-kes kaum lelaki yang telah beristeri di dalam proses “mengurat” wanita-wanita lain dengan pelbagai cerita-cerita “sedih” yang konon nya mendapat layanan dingin daripada isteri.

Strategi seperti ini adalah refleksi daripada keinginan nafsu lelaki mereka untuk meraih perhatian kaum wanita agar bersimpati kepada mereka

Dan di dalam kebanyakan kes, rayuan-rayuan lelaki seperti ini adalah berjaya menundukkan hati wanita yang menjadi sasaran dan berlaku lah seks rambang.

Juga di dalam kebanyakan kes ini juga, lelaki-lelaki yang tergolong di dalam golongan ini akan meninggalkan wanita-wanita yang telah di nodai itu begitu sahaja dan mencari mangsa-mangsa seterus nya.

Malah ada juga yang di jadikan sebagai wanita simpanan hanya untuk memuaskan hawa nafsu mereka tanpa sesuatu Ikatan nikah yang sah.

Begitu juga dengan kes-kes kahwin lari ke Thailand yang di lakukan oleh lelaki-lelaki yang telah beristeri dengan wanita-wanita bujang atau pun yang telah menjanda, golongan ini lebih faham Hukum Agama tetapi tidak mendapat kebenaran untuk berkahwin lebih atau mereka takut untuk mendapatkan kebenaran dari isteri.


Kesimpulannya, semua ini  di sebabkan oleh nafsu yang sememang nya ada di dalam tubuh manusia yang tidak mengira lelaki atau wanita.Dimana nafsu-nafsu itu di letakkan di dalam deria-deria rasa yang boleh dipacu oleh dua mata, dua telinga, hidung, mulut, dua Tangan, dua Kaki dan kemaluan. Dan deria nafsu ini di jadikan tanpa batasan dan berkemampuan untuk melakukan apa sahaja seperti yang di inginkan.

Hanya golongan manusia-manusia yang dapat menguasai akal fikiran dan nafsu ke dalam pertimbangan wajar seperti yang di tetapkan di dalam Syariah Islam sahaja yang dapat membataskan diri daripada melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh Islam.

Dan ini memerlukan pendidikan seks dan agama yang diselaraskan dari peringkat awal. Anak-Anak sebagai benteng kekukuhan iman mereka apabila meningkat dewasa kelak, bukan setelah mereka itu telah dewasa baharu ingin di ajarkan.

Jelas di sini lagi, peranan lelaki remaja dan belia yang membaca artikel ini perlulah menilai diri sendiri sama ada telah berusaha untuk mengawal nafsu lelaki anda ke tahap yang sepatutnya berlandaskan ajaran agama baik yang belum berkahwin atau pun sudah berkahwin.

Hal ini akan sedikit sebanyak merupakan pencetus siapa diri anda pada masa akan datang dan mencorakkan hidup anda. Usahlah kita sebagai lelaki bergelumbang dengan dosa hanya kerana nikmat nafsu sesat namun azab dosanya adalah selamanya.

26
Leave a Reply

avatar
15 Comment threads
11 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
Perindu SepiTebuanYanzDak_LANDI Recent comment authors
newest oldest most voted
Perindu Sepi
Guest
Perindu Sepi

Sy dah luah perasaan…di bawah cuba cari Perindu sepi..email dah sy sertakn..tkut nk bgi no phone kt sini.haha

Tebuan
Guest
Tebuan

Dyna ..itu mungkin suami u perlukan sesuatu di tubuhnya suapaya ia terangsang..ubat-ubatan utk kekuatan semula..

Dyna
Guest
Dyna

Sy nk tnye ni, umur sy 25 n suami 35 … sy agama India … khwin cinta … ade 2 anak … dulu dia ok , skrg ni dia mcm x minat bersama sy … alasan nya dia dah berumur … tp skrg nafsu sy mcm bertambah … dia mcm melarikan diri bila sy minta bersama … kenape erk ??? Tp bila dia minuk arak , dia kuat dan force saya utk bersama … bila dia normal, dia x nak layan sy , kenape mcm ni ??? ☹️

Fadzle
Guest
Fadzle

Kadang-kadang kerana sikap wsnita/isteri itu sendiri menjadi punca suami hilang mood..lelaki amat tertarik dengan sikap lembut kewanitaan bukan kasar

Perindu Sepi
Guest
Perindu Sepi

Kalau sifat lembut tp lasak mcm mana?blh huraikn lg kasar yg mcm mna lelaki x suka tuw.. byk komen2 yg bt sy trtarik.tp sy x kawen lg fokus bkerjaya umur dh 28.sy tkut slh plih lelaki sbb nye tgk rmai kwn kawen muda brcerai..kawen 2-3thun brcerai in fact parents sy pn brcerai msa sy berumur 2tahun.skrg mama bhagia dgn papa tiri alhamdulillahhh.sy x kesah bujang atau duda.suami org pula sy x nk jd punca penceraian,sy ckp sbb realiti kehidupn sy suami org nk knal n rpt bla taw kita single tp rmai admire, xkapel bkn sbb mmilih tp tkut d… Read more »

Waffa
Guest
Waffa

Sy dh 45 tahun, beranak 10 orang. Tp, alhamdulillah,sy dpt dilihat spt awal 30an. Sy dpt maintain bdn, masih solid, masih ketat, hasil penjagaan kesihatan dan pemakanan. Sbgai org lama, sy cuma nk share kpd wanita da kawin atau pun belum. Awalnya sy brfikiran yg sama spt wanita lain yg mgharapkn suami faham hati perasaan sy. Sy bekerja, letih dgn anak2. Mlmnya xlarat nk servis. Tp bila suami mcm x bg perhatian, kurang nk buat intim..sy merajuk meradang..rasa xdihargaitp, bknnya dia faham, malah mula cakap ttg hak lelaki. Awalnya mmg sy sedih sangat…pendam dlm hati. Nk dijadikan detik brmula hijrah,… Read more »

Yanz
Guest
Yanz

Share la rahsia tu…nak juga amalkn…

You may also like

Terkini