Kesihatan Seksologi Rahsia Pemakanan

Kesihatan Seksologi: Rahsia Pemakanan – Bahagian 1

By

Tingkatkan Kesihatan Seks Anda -Tanpa Kesan Sampingan Yang Memudaratkan dan Kos Yang Keterlaluan


Artikel  hebat ini boleh membantu anda menghidupkan kembali nafsu seksual dalam diri anda. (Ini adalah masa yang terbaik untuk memberi amaran kepada pasangan isteri anda).

Walau bagaimanapun, faedah yang anda akan nikmati bukan hanya terhad kepada perkara yang jelas. Makanan dan perangsang yang saya senaraikan di sini juga adalah baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan!

Tambahan, seks biasa sebenarnya adalah baik untuk anda! Ia adalah baik untuk jantung, sistem imun, dan ia dapat mengurangkan tekanan.

Juga, seks seolah-olah mencetuskan bahan kimia kuat yang mungkin melanjutkan usia lelaki. Beberapa kajian telah menunjukkan seks dapat melegakan sakit, senggugut, dan juga artritis dan migrain.


Kajian-kajian lain juga menunjukkan seks dapat membantu penghidap insomnia dan kemurungan. Sudah tentu, ia juga menyediakan latihan kardiovaskular dan ia membolehkan badan anda berehat dan mengurangkan tekanan selepas itu – di mana kedua-duanya adalah penting untuk gaya hidup yang sihat.

Kebanyakan dari kita mengikuti diet yang kekurangan nutrisi penting tertentu yang diperlukan oleh badan untuk mengekalkan fungsi-fungsi normal, termasuk proses pemulihan dan penyembuhan, terutamanya proses yang memberi kesan kepada keinginan seksual, stamina dan ketahanan.


Semakin cepat anda mula menjaga kesihatan badan dan minda anda, semakin cepat anda dapat menghentikan (atau sekurang-kurangnya melewatkan) masalah lain yang lebih lanjut.

Apabila kita semakin tua, kita juga cenderung untuk mengurangkan aktiviti fizikal. Kita semakin kurang bersenam, dan lebih banyak menghadapi stress. Ini adalah satu kombinasi yang sangat bahaya.

Stress adalah sebenarnya satu masalah yang besar! Semakin banyak stress yang anda hadapi dalam hidup anda, semakin teruk ia akan menjejaskan tubuh badan dan minda anda.

Dan semua ini akan menjejaskan fungsi optimum kedua-duanya, termasuk penurunan besar dalam libido, stamina dan ketahanan.


Untuk menjadi raja di atas ranjang, anda perlu mula untuk mengurus dan mengurangkan tekanan dari kehidupan anda, lakukan senaman tetap (walaupun apa yang anda lakukan hanyalah berjalan kaki selama 30 minit setiap hari, atau sekurang-kurangnya setiap beberapa hari) dan juga, mula untuk mengambil lebih banyak makanan yang dianggap sebagai penggalak dan perangsang seksual.

Anda akan terkejut dengan manfaat dramatik yang akan anda alami. Matlamat utama disini adalah untuk membantu anda memperbaiki kehidupan seksual anda (dan keseluruhan) kesihatan anda dengan menggunakan makanan dan makanan tambahan yang:

  1. mudah untuk dicari, dan
  2. tidak memerlukan anda mengeluarkan kos yang tinggi.

Saya juga akan menyenaraikan beberapa makanan dan perangsang seks yang jarang, kurang dikenali, hanya jika anda berminat untuk belajar mengenainya.

Sebelum kita mula membincangkan dan menyenaraikan perkara-perkara yang kebanyakan orang mungkin tidak pernah dengar, pertama sekali mari kita …

Kembali Kepada Asas

Pertama sekali, mari kita pergi ke beberapa perkara yang sepatutnya sudah anda lakukan sekarang, untuk kesihatan yang optimum.

Anda mungkin sudah biasa dengan ini, terutamanya jika anda sedang membaca satu atau dua buku kesihatan, atau menonton siaran tentang gaya hidup yang sihat.

Harap-harap, anda akan mula menggunakan beberapa maklumat ini jika anda belum berbuat demikian. Fikirkan semua maklumat ini sebagai bonus. Saya akan bermula dengan keperluan asas pemakanan yang seharusnya telah anda jumpa.


Air

Air Untuk Kesihatan Seks

Air adalah satu bahan yang menakjubkan. Salah satu cara yang paling mudah dan singkat untuk kelihatan dan rasa lebih sihat dan lebih muda – dan pada masa yang sama dapat melanjutkan usia anda dan menjadikan anda lebih bertenaga, ialah dengan mula meminum lebih banyak air dan / atau memakan lebih banyak makanan yang kaya dengan air (buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai kandungan air yang tinggi ).

Tubuh manusia terdiri daripada lebih daripada 70 peratus air. Kebanyakan proses penting badan kita memerlukan air. Ia adalah penting untuk memastikan perkara berjalan dengan lancar.

Jika anda minum air atau jus hanya apabila jika anda haus, ia biasanya telah lewat. Pastikan diri anda terhidrat secara tetap.

Dan tingkatkan pengambilan air pada hari-hari yang panas, atau apabila anda lebih aktif daripada biasa.

Jadikan ia satu tabiat untuk memulakan hari anda dengan mengisi segelas yang tinggi (atau botol) air. Simpan ia dengan anda dan minum pada setiap 30 minit atau lebih.

Isi semula jika ia telah habis. (Anda tidak mahu berasa kembung, asalkan anda minum secukupnya. Kebanyakan dari kita tidak.)

Jika anda kurang suka untuk minum air kosong, terdapat banyak alternatif seperti membuat air limau.Terdapat juga produk seperti Gatorade, Air Vitamin, atau jus tertentu dan campuran jus.

(Jika anda mendapatkan jus biasa, hendaklah anda berhati-hati dengan kandungan gula dan kiraan kalori kerana sesetengah daripada mereka sangat tinggi.)


Vitamin

Vitamin untuk kesihatan seks

Jika anda tidak mengikuti perkara lain daripada artikel ini tentang pemakanan, minum lebih banyak air dan ambil vitamin anda. Mengambil vitamin bukan sahaja menambahkan manfaat; Ia adalah mandatori.

Ia bukan sesuatu yang perkara yang ‘baik untuk dilakukan.’ Ia adalah satu keperluan. Badan anda tidak menghasilkan kebanyakan vitamin, yang menyebabkan kenapa kita perlu makan makanan daripada mulanya, kita perlukan ia untuk terus hidup.

Cabarannya, bagi kebanyakan kita, ialah bahawa diet kita tidak membekalkan vitamin yang mencukupi yang diperlukan oleh badan kita untuk berfungsi secara normal.

Sebab mengapa begitu ramai orang berasa lebih baik selepas mengambil vitamin secara kerap adalah kerana idea kebanyakan orang “kesihatan biasa” adalah sesat.

Kebanyakan kita tidak mempunyai idea apa yang “biasa” kerana kita tidak pernah memberikan nutrisi yang mencukupi untuk badan kita mengalami fungsi-fungsi normal.

Kecuali dalam kes ini, apa yang kita tidak tahu boleh dan akan menyakiti diri kita.


Serat

kesihatan seks melalui pemakanan

Anda pernah mendengarnya bahawa sebelum ini. Dapatkan lebih banyak serat! Serat sangat penting dan mempunyai beberapa faedah utama.

Ramai diantara kita adalah jauh dari kadar keperluan harian, iatu kira-kira 30 hingga 40 gram sehari.

Ia mungkin berbunyi seperti banyak, tetapi ia agak mudah untuk dilakukan jika anda meningkatkan pengambilan karbohidrat kompleks: bijian, bijirin, kacang, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Jika diet anda tidak mampu untuk menyediakan anda dengan serat yang cukup, terdapat juga cara-cara untuk menambahnya. Ayah saya telah mengambil psyllium husk (yang merupakan serat tulen,) bercampur dengan air, sejak awal 1990-an (ya, selepas beliau mula menyelidik penurunan berat badan dan pemakanan) dan ia menjadi penyelamat hidup bagi beliau.

Banyak kali pada masa lalu ketika belau hidup dengan makan makanan ringan, makanan segera, dan makanan yang tinggi dengan lemak dan beberapa pilihan yang secara amnya tidak sihat.

Kalaulah tidak kerana serat yang luar biasa tinggi dalam diet beliau (berbanding dengan orang yang purata,) saya pasti beliau mempunyai beberapa masalah kesihatan yang serius sekarang.

Jika diet anda terdiri daripada banyak makanan berlemak, dan anda tidak berupaya untuk mengurangkan mereka dengan segera, atau dengan cepat, anda sekurang-kurangnya perlu meningkatkan pengambilan serat anda semasa anda bekerja untuk mengurangkan pengambilan lemak anda.

Ia akan menjadi satu keputusan yang terbaik yang pernah anda akan lakukan untuk kesihatan anda.

Serat juga mempunyai manfaat tambahan untuk menyerap beberapa molekul lemak dan kolesterol daripada hidangan anda supaya ia tidak diserap kesemuanya oleh badan anda.


Karbohidrat

karbohidrat Untuk Kesihatan Seks

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa terdapat dua jenis karbohidrat: mudah dan kompleks. Karbohidrat ringkas datang dari makanan yang diproses dan makanan yang tinggi dengan kandungan gula (donut, pastri, atau mana-mana produk lain yang dibuat daripada tepung putih dan gula yang diproses.)

Karbohidrat kompleks datang daripada sumber semula jadi (biji-bijian, sayur-sayuran, kebanyakan buah-buahan) atau makanan yang telah melalui pemprosesan minimum (gandum roti dan lain-lain produk gandum, beras perang, dll.)

Hakikatnya, badan anda memerlukan karbohidrat untuk tenaga. Malangnya, kebanyakan kita diiisi dengan karbohidrat yang buruk, yang merupakan bahan api (tenaga) yang kualitinya rendah.

Dan, hasilnya adalah cukup jelas. Semakin kurang kabohidrat yang diproses, semakin baik ia untuk anda. Perang adalah lebih baik daripada putih. Perang/alternatif yang tidak diproses juga biasanya mempunyai kandungan serat yang tinggi – iaitu faedah tambahan.

Jika kebanyakan karbohidrat anda datang dari buah-buahan segar dan sayur-sayuran, bijirin penuh dan bijirin, dan kacang, anda sebenarnya melakukan perkara yang baik untuk diri anda.

Semua makanan tersebut mempunyai manfaat tambahan dalam menyediakan badan anda dengan nutrien yang diperlukan untuk berfungsi secara optimum.

Jika kebanyakan karbohidrat anda datang dari makanan yang diproses (produk tepung putih, pastri dan makanan-makanan lain yang tinggi dengan kandungan gula, soda, jus tertentu, dll) mereka sering akan bertukar menjadi lemak dengan sangat mudah, lebih-lebih lagi jika ia dimakan secara berlebihan.

Mereka juga akan mengisi anda (setakat mana “kelaparan” adalah berkenaan) tanpa memberikan apa-apa nutrien yang diperlukan oleh badan anda.

Ini adalah sangat serupa dengan mengisi kenderaan anda dengan petrol yang murah, lebih rendah … jelas prestasinya lebih rendah, dan enjin akan rosak setelah masa berlalu.

Jika anda benar-benar mengidam untuk makan donat atau pastri pada hari ini, makan sedikit, dan gantikan semula dengan memakan lebih banyak makanan yang kaya dengan nutrien untuk sepanjang hari.

Sering kali kita makan makanan tertentu daripada tabiat, bukan kerana tubuh kita memerlukannya. Kita hanya perlu untuk melatih semula diri kita untuk membuat pilihan yang lebih baik, tanpa mengorbankan banyak perisa atau rasa.

(Ya, ada kemungkinan untuk anda mampu berbuat demikian, dengan sedikit latihan.)


Protein 

Protein untuk kesihatan seksProtein untuk kesihatan seks

Protein juga penting untuk badan anda. Jadikan ia satu tabiat untuk mendapatkan protein dengan setiap kali makan, terutama sarapan. Ia mudah untuk dilakukan, dan anda akan mengetahui bagaimana untuk mendapatannya dalam seksyen lain.

Sumber terbaik adalah putih telur, susu soya atau susu rendah lemak, ikan, ayam atau mana-mana daging lain. Dapatkan bahagian pemotongan yang lebih ramping sebanyak mungkin.


Lemak

Lemak Untuk Kesihatan Seks

Percaya atau tidak, badan anda memerlukan lemak juga. Tetapi, amat sedikit diperlukan., dan tidak seperti protein dan karbohidrat yang sihat, kita tidak perlu pergi mencari lemak. Malah, lemak seolah-olah mencari kita pada kebanyakan masa.

Jika anda makan secara sihat, walaupun anda seorang vegetarian, anda mungkin sudah mendapat lemak yang cukup.

Realitinya adalah bahawa kebanyakan kita perlu menyingkirkan lemak tepu (daripada sumber haiwan) daripada diet kita secara dramatik. (Obesiti merupakan punca kedua utama kanser! Tembakau adalah yang pertama.)

Apa yang perlu kita beri tumpuan ialah terhadap asid lemak tertentu yang ramai di antara kita tidak mandapat langsung (atau cukup). Dua sumber yang besar adalah ikan dan biji flaks. Anda juga boleh mengambil kapsul minyak ikan sebagai alternatif.

Semasa anda membaca artikel ini, anda akan perasan bahawa sesetengah makanan (seperti ikan, kacang, bijian, dan lain-lain) yang telah disebut lebih daripada sekali – ia adalah kerana ia menawarkan pelbagai manfaat dalam kesihatan dan oleh kerana itu ia dibincangkan dalam beberapa bahagian.

Ini sebenarnya adalah hebat kerana ia membolehkan kita untuk makan beberapa makanan dan mendapatkan hampir setiap nutrien yang diperlukan oleh badan kita. Jika saya menyenaraikan 100 makanan yang berbeza yang perlu anda ambil secara kerap, ia akan menjadi sangat sukar untuk mengekalkan diet yang menyediakan semua makanan-makanan tersebut.

Bahagian di atas mengenai nutrisi adalah hanya perkara asas yang perlu anda lakukan. Saya akan menyambung apa dibincangkan di atas, dalam bahagian seterusnya.

Bahagian Dua

Leave a Reply

avatar

You may also like

Terkini