Seksologi Lelaki

Kesihatan Seksologi Lelaki: Makanan Perangsang – Bahagian 3

By

Bahagian Dua


Makanan Dan Perangsang Seks: Sebab utama makanan tertentu mangalakkan rangsangan seks kerana ia mengandungi nutrisi penting tertentu yang diperlukan oleh otak dan badan untuk berfungsi secara optimum, bukan kerana ia mengandungi beberapa ramuan ajaib yang badan anda tidak pernah hadapi.

Ia semudah itu. Apabila badan anda, dan otak, mendapat semua nutrien ini dalam bekalan yang banyak, kesihatan seksual yang bertenaga adalah hasilnya.

Berikut adalah senarai beberapa makanan yang paling seksi di sekeliling, bersertakan penjelasan bahawa mengapa mereka berfungsi dengan baik, dalam erti kata lain nutrien yang manakah yang terkandung dalam mereka yang membuatkan makanan ini sangat kuat dan mesra-seks

Pertama, di sini adalah makanan utama yang biasa digunakan, dan juga boleh meningkatkan nafsu seks:


 • Saderi

Makanan ini adalah sumber Riboflavin yang baik, Vitamin B6, Asid Pantothenic, Fosforus, dan sumber Serat Pemakanan yang sangat baik, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin K, Folat, Kalium dan Mangan.

 • Avokado

Selain sangat rendah dengan Kolesterol dan Natrium, makanan ini adalah sumber serat pemakanan yang baik, vitamin B-Kompleks, Vitamin C, Vitamin K, Folat, banyak mineral dan asid amino …dan ia sangat kaya dengan sumber protein.

 • Badam

Rendah dengan Kolestrol, dan merupakan sumber Magnesium yang baik. Ia juga merupakan sumber Vitamin E, Kalium, Protein, dan Fosforus yang sangat baik. (Kebanyakan kacang adalah sumber nutrien yang menggalakkan kesihatan seksual, dan jua sering mengandungi fosforus dan zink.)

 • Biji Bunga Matahari

Makanan ini adalah sumber yang baik bagi Asid Pantothenic, Fosforus, Kuprum, Mangan dan Selenium, dan Vitamin E. Ia juga rendah dengan Kolesterol.

 • Tomato

Makanan ini adalah sumber yang baik bagi Vitamin E, Thiamin, Niacin, Vitamin B6, Folat, Magnesium, Fosforus dan Tembaga … dan juga sumber yang sangat baik bagi Serat Pemakanan, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin K, Kalium dan Mangan.

 • Biji Bijirin

Makanan ini adalah sumber yang baik bagi Thiamin, Folat, Selenium, dan Mangan.

 • Pisang

Makanan ini adalah sumber yang baik bagi Serat Pemakanan, Vitamin C, Kalium dan Mangan, dan sumber yang sangat baik bagi Vitamin B-Kompleks. Pisang juga yang baik untuk meningkatkan tenaga seksual!

 • Tiram

Zink dan Fosforus (dua mineral yang paling seksi secara keseluruhan) adalah apa yang membuatkan makanan ini pemenang. Ia juga merupakan sumber yang baik bagi Vitamin C, Riboflavin, Niacin dan juga sumber yang sangat baik bagi Protein, Vitamin B12, Zat Besi, Kuprum, Mangan dan Selenium.

Hati Kambing (dan Hati Lembu) juga adalah makanan yang sangat mujarab yang mengandungi beberapa suspek biasa (termasuk vitamin B.)

 • Madu

Makanan Ini adalah salah satu daripada yang terpantas untuk membekalkan badan anda dengan tenaga seksual kerana ia sangat mudah dihadam.

Ini juga menyebabkan mengapa atlit adalah peminat madu, betul-betul sebelum melakukan aktiviti fizikal yang lasak. Campurkan satu sudu kecil madu (klik untuk diskaun) dengan segelas susu, dan sedikit kacang, dan anda akan membekalkan diri anda dengan tenaga yang sangat banyak.

Perhatikan bahawa makanan di atas mempunyai beberapa, nutrien biasa yang berulang-ulang yang menjadikan mereka makanan penggalak seks hebat.

(Ambil perhatian khusus kepada nutrien yang ditulis dengan huruf condong dalam perkara-perkara di atas, serta yang disenaraikan akan datang.)

Lada cili, bawang putih, bawang, halia, asparagus, dan apa-apa makanan pedas yang lain juga sangat baik, terutamanya kerana ia mengandungi sulfur dan Fosforus (kombinasi ampuh) di antara nutrien seks yang lain, seperti Vitamin-B.


Makanan Dan Perangsang Seks Yang Kurang Dikenali


Kesihatan Seks Makanan Perangsang

Sebagai tambahan kepada makanan yang biasa dikenali di atas, di sini adalah makanan seks yang lebih kuat yang tidak biasa digunakan atau dikenali:


 

 • Bee Pollen/Debunga Lebah

Sukar untuk mempercayainya tetapi ini adalah salah satu daripada sumber kualiti protein yang terbaik di luar sana.

Ia telah terbukti untuk menawarkan lebih ketahanan seksual dan memelihara refleks neuro-kemaluan kerana ia dipenuhi dengan enzim semulajadi, hormon asid amino, vitamin dan mineral.

 • Brewer’s Yeast / Yis Bir

Yis bir adalah satu lagi bahan-bahan yang dinamakan “makanan yang lengkap.” Walaupun ia mempunyai rasa dan bau yang sangat kuat, ia padat dengan banyak nutrien ‘seksi’ :

Ia mengandungi semua asid amino yang penting, sebuah sumber protein dan vitamin B-Kompleks yang baik, Kromium, Zink, Besi, Fosforus, dan Selenium. Secara ringkas, ia adalah kuasa besar.

Torula Yeast / Yis Torula juga digunakan dengan cara yang sama.

 • Kaviar

Ini adalah satu lagi makanan yang kaya dengan nutrien yang diperlukan untuk prestasi seksual yang optimum, termasuk Zink. Ia juga salah satu sumber terbaik bagi fosforus.

Makanan ini juga menyediakan nutrien yang dapat membantu dengan pengecutan otot iaitu selepas mengalami orgasm yang lebih kerap dan sengit. (Kebanyakan makanan laut yang lain adalah juga sumber nutrien seks hebat.)

 • Lesitin

Selain daripada sangat rendah dengan Kolesterol dan Natrium, makanan ini adalah sumber yang sangat baik bagi Vitamin K, dan ya, juga Fosforus.

Ia membantu dengan keghairahan seks dan pengaliran darah yang betul, yang merupakan sangat penting untuk rangsangan seksual serta mengalami orgasm yang kuat.

Kesihatan Seks Makanan Perangsang

 • Royal Jelly

Makanan ini adalah sumber protein yang baik, vitamin, dan Asid Pantothenic yang menjadikan penyerapan menjadi lebih mudah, secara tidak langsung akan memberi banyak tenaga serta dapat mengurangkan tekanan …ia satu kombinasi yang hebat.

 • Wheat Germ / Germa Gandum

Sangat rendah dengan Kolesterol dan Natrium, makanan ini adalah sumber yang baik bagi Serat Diet, Protein, Vitamin B6, Folat, Magnesium dan tembaga, dan juga sumber yang sangat baik bagi Thiamin, Fosforus, Zink, Mangan dan Selenium.

(Satu lagi kuasa besar yang anda perlu kerap gunakan.)

Minyak germa gandum dan dedak gandum juga baik. Akhirnya, makanan seperti Kelpi, buah Acerola, dan Rumpai Laut juga tinggi dengan nutrien yang menggalakkan kesihatan seksual.

Semua makanan di atas boleh didapati di kebanyakan kedai-kedai makanan kesihatan.


Sudah tentu, jika anda memerlukan dos yang nutrien yang lebih kukuh yang terdapat dalam makanan-makanan di atas (yang sering menghasilkan keputusan yang lebih baik,) anda sentiasa boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi Zink, Fosforus, vitamin E, vitamin B-Kompleks

(Niacin, Biotin, choline, Riboflavin, B-12, dll) dan sebagainya. (Rujuk di atas untuk lain-lain nutrien yang disenaraikan.)

Walau bagaimanapun, pastikan anda berunding dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan individu.

Anda juga mungkin ingin mengetahui sama ada atau tidak, anda alah kepada mana-mana makanan dan nutrien ini sebelum memakan mereka.

 


Leave a Reply

avatar

You may also like

Terkini